Contact opnemen

Receptuurontwikkeling

Receptuurontwikkeling op basis van predictive modelling

Sensorische producteigenschappen zoals smaak, geur, uiterlijk en textuur zijn doorslaggevend voor het succes van een product. Elke producent van levensmiddelen heeft zijn eigen voorkeuren en vaak ook een eigen handtekening: de beslissingen die worden genomen tijdens het ontwikkelproces van een receptuur bepalen de uiteindelijke sensorische eigenschappen van het product. 

Daarom werken we bij het ontwikkelen van recepturen nauw samen met onze opdrachtgevers: onze opdrachtgevers bepalen welke ingrediënten verwerkt mogen worden, wij bouwen op basis van predictive modelling de conservering die het beste aansluit bij het product dat onze opdrachtgever wil maken. 

Sensorische beoordeling

Een product kan gedurende de houdbaarheidstermijn microbiologisch gezien in orde zijn, maar tegelijkertijd wel geur- kleur- of smaakafwijkingen vertonen. Smartfood R&D biedt daarom de mogelijkheid om versneld houdbaarheidsonderzoek te combineren met sensorische beoordeling.

Door het product te beoordelen op uiterlijk, geur, smaak en textuur, komen eventuele sensorische afwijkingen sneller aan het licht. Deze afwijkingen kunnen vaak met een kleine aanpassing in de receptuur of het productieproces verholpen worden. 

Receptuurontwikkeling van levensmiddelen en non-food


Vrijdagochtend spoedje: een bedrijf met acute houdbaarheidsproblemen die voor de productie van maandag opgelost moeten zijn.
We hebben er alles aan gedaan het bedrijf dezelfde middag nog met een aangepaste receptuur weer op weg te helpen.
Het mooiste compliment dat wij eens kregen was: “sinds we met smartfood R&D werken, slaap ik beter”.


Pilot plant MAP en vacuüm verpakkingen

Verpakkingen spelen een belangrijke rol in de houdbaarheid van levensmiddelen. Verse producten zoals vlees, vis, AGF en kant en klaar maaltijden worden vaak MAP (Modified Atmosphere Packaging) of vacuüm verpakt. Dit wordt ook wel gasverpakken genoemd.

De samenstelling van gasmengsels in de verpakking heeft effect op de fysisch-chemische, enzymatische en microbiologische reacties in het product en daarmee ook op de houdbaarheid van het product.

Het verbreken van de MAP condities meten

Smartfood R&D beschikt over een pilot plant verpakkingen waarin producten onder beschermende atmosfeer of vacuüm verpakt kunnen worden. Hierdoor kunnen we de MAP condities in de eindproducten van onze opdrachtgevers perfect op labschaal nabootsen. In onze houdbaarheidsonderzoeken kunnen we hierdoor bijvoorbeeld ook meten welk effect het aanpassen of het verbreken van de MAP condities heeft op de houdbaarheid van het eindproduct.

 

Sensorisch onderzoek houdbaarheid van levensmiddelen

 

Bekijk onze overige diensten