Contact opnemen

Industriële microbiologie

De rol van micro-organismen in de productieprocessen van levensmiddelen

Industriële microbiologie vraagt om specialistische kennis van microbiologie gecombineerd met expertise in het valideren van productieprocessen. We onderzoeken doorlopend het gedrag van micro-organismen in diverse productieprocessen in de levensmiddelenbranche.  Hierbij kijken we gericht naar delen van het productieproces waar zich microbiologische voedselveiligheidsrisico’s voor kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan snijmessen, waswater, ventilatoren van windtunnels, kookketels, sproei installaties, pekelbaden en verpakkingsruimtes.

Bepaalde omstandigheden in het productieproces stimuleren soms onbedoeld de uitgroei van micro-organismen. Met behulp van onze specialistische kennis analyseren we het effect van maatregelen in het productieproces om ongewenste uitgroei van micro-organismen te voorkomen. Hierbij streven we naar de optimale inrichting van het productieproces zodat we de kans op uitgroei van ongewenste micro-organismen weten te reduceren of te elimineren.

Ook micro-organismen zijn voortdurend in beweging

Zo zien we bijvoorbeeld een onmiskenbare trend in de toenemende resistentie van vegetatieve micro-organismen tegen conserveermiddelen en een toename in resistentie tegen verhittingsprocessen van sporen van sporenvormende bacteriën. We gaan er van uit dat deze trend zich zal blijven voortzetten. We volgen deze trend nauwlettend en passen waar nodig onze rekenmodellen voor predictive modelling aan.

Industriële microbiologie voor het valideren van productieprocessen


Smartfood R&D biedt de mogelijkheid om aangetroffen micro-organismen nader te identificeren aan de hand van microscopie of Maldi-Tof analyse.
Via deze technieken kunnen we precies op naam vaststellen welke bacterie tot groei is gekomen. Aan de hand van deze informatie kunnen we nóg gerichter microbiologische bederf- en voedselveiligheidsrisico’s in kaart brengen én oplossen.


Trouble shooting

Ondanks onze expertise in microbial risk management blijven er altijd nog houdbaarheidsvragen of product afwijkingen over, waar niet zomaar een onderliggende oorzaak voor kan worden aangewezen.

In dit soort complexe gevallen ondersteunen wij bedrijven middels trouble shooting; een dienst waarbij we op een systematische wijze potentiële oorzaken van het probleem identificeren en analyseren. Met onze microbiologische expertise en specialistische kennis van productieprocessen komen we vaak tot vernieuwende inzichten voor onze opdrachtgevers.

Oplossing blijkt vaak verbluffend eenvoudig

Soms is het beter om andersom te werken: we beginnen met de aangetroffen micro-organismen op naam te zetten. Als we weten met welk micro-organisme te maken hebben, dan kunnen we achterhalen waar in het proces de besmetting waarschijnlijk plaatsvindt. Op deze manier brengen we in kaart waar het probleem zit, waarom het zich daar voordoet en welk (microbiologisch) mechanisme hieraan ten grondslag ligt. Als deze factoren eenmaal in kaart gebracht zijn, blijkt het vaak verbluffend eenvoudig om een houdbaarheidsprobleem op te lossen. Benieuwd hoe we komen tot een gericht advies bij dit soort complexe puzzels? Neem contact met ons op of kom een keer langs. Wij gaan graag met u in gesprek!

Oplossingen voor houdbaarheidsvragen

 


Validatie van processen vereist een combinatie van precies weten en precies meten: je moet weten wát je moet meten en deze meting moet dan weer héél precies worden uitgevoerd. In dit kader citeren we graag Johan Cruijff: "voetbal is simpel, maar simpel voetballen is vaak het moeilijkste wat er is".


 

Bekijk onze overige diensten