Totaal pakket Listeria

smartfood R&D introduceert: het complete pakket beheersing uitgroei Listeria monocytogenes

smartfood beschikt over kennis betreft alle bekende conserveringsmethoden voor het controleren van de uitgroei van Listeria monocytogenes in gekoelde producten. Uitgroei van Listeria monocytogenes in gekoelde producten kan beheerst worden aan de hand van verschillende klassieke en moderne methodes.

 

Klassieke methodes

  • Verlagen pH of Aw-waarde
  • Gebruik van conserverende zuren en zouten van deze zuren zoals sorbinezuur, azijnzuur en melkzuur

Moderne methodes

  • Gebruik van beschermcultures
  • Gebruik van bacteriofagen

 

Beschermcultures en bacteriofagen

Het gebruik van beschermende bacteriecultures is bezig aan een gestage opmars. Bij deze conserveringsmethodes worden goede bacteriën toegevoegd aan producten. Deze goede bacteriën zorgen ervoor dat ongewenste bacteriën zoals Listeria monocytogenes niet tot groei kunnen komen. De kunst is wel om de goede beschermende bacteriecultuur te kiezen die past bij het gewenste eindproduct. Bacteriofagen zijn natuurlijke antistoffen tegen bacteriën zoals Listeria monocytogenes.

Fagen kunnen op verschillende punten in een productieproces worden toegepast en worden gezien als een proceshulpstof. Bacteriofagen hoeven dan ook niet te worden gedeclareerd als ingrediënt of als additief. Bij gebruik van beschermende bacteriecultures of bacteriofagen zijn een goede validatie van het toevoegen van de juiste hoeveelheid beschermende bacteriën en het opzetten van de juiste beheersmaatregelen van belang.

smartfood R&D beschikt over de kennis en faciliteiten om bedrijven te ondersteunen bij het succesvol implementeren van deze nieuwe conserveringsmethodes en het ontwikkelen en valideren van alle bestaande conserveringsmethodes om uitgroei van Listeria monocytogenes te beheersen.

Bekijk hier al onze nieuwsberichten gerelateerd aan houdbaarheidsonderzoek en Listeria monocytogenes.